понеділок, 20 квітня 2015 р.

"В граніті, в бронзі, у серцях..." - виставка діафільм

 "В граніті, в бронзі, у серцях..." - таку назву  обрали бібліотекарі для  виставки-діафільму, присвяченій 70-й річниці Перемоги над нацизмом у Європі, Дню пам'яті та примирення, Дню Перемоги. В ці травневі дні салютують салюти, звучать вірші, пісні, все це  за для того, щоб ми ніколи не забули які це важливі дні в історії нашої країни, які важливі події відбувалися 70 років тому, які великі страждання довелося випробувати на собі нашим землякам і які великі подвиги здійснили вони, для того, щоб ніколи більше на планету Земля не прийшла Війна.
 Виставка-діафільм - інноваційна форма роботи для нашої бібліотеки. Експозиція виповнена у вигляді кадрів, схожих на кадри старої фотоплівки, або діафільму. Таким чином бібліотекарі намагалися виділити літературу, представлену на виставці, нібито зупинити її у стоп-кадрі.   Цитатою до  виставки-діафільму стали слова:

Войну мы вспоминаем не затем,
Чтоб лишний раз победой похвалиться.
Мы повторяем вся и всем:
Подобному не должно повториться.
Сергей Баруздин
Підрозділи виставки написані у вигляді трикутникових фронтових листів.
Перший розділ виставки "Чотири роки слави й втрат" - представляє загальну літературу по Великій Вітчизняній війні. Розділ "Між життям і безсмертям мости" містить літературу про історичні пам'ятники військових років, відомості про братські могили на території нашого району. В Книзі пам'яті України т.16 Донецької області можна знайти інформацію про наших земляків загиблих в боях, зниклих без вісті, померлих від ран.  "Сповідь солдатських сердець" цікавий розділ виставки тим, що тут розміщена література, яку писали очевидці тієї страшної Війни. Тут представлені  і мемуари, і художні твори, і вірші військових років. Цікавим доповненням до імпровізованої "фото-стрічки" стали яскраві червоні  гвоздики, які завершують загальну концепцію виставки-діафільму. 
Пам'ятайте про ті дні - коли цілі родини зникали з лиця Землі.
Пам'ятайте про ті дні - коли в кожній родині був назавжди втрачений: брат, син, батько, дід.
Пам'ятайте про ті дні - коли в кожній родині дитина дізнавалася, що таке голод.
Пам'ятайте про ті дні - коли покалічені фізично і морально люди - не потонули у своїх сумних думках - а вижили і дали життя новим людям. Яких вчили оптимізму і світлого погляду на життя.
Пам'ятайте і пишайтеся! І намагайтеся відповідати своїм предкам!
З днем Перемоги!

Немає коментарів:

Дописати коментар