пʼятницю, 12 лютого 2016 р.

Як розказати дітям про війну?

У кожного з нас є своє уявлення про війну - з прикладами та фактами, з фільмами та розповідями, з пам’ятниками та очевидцями страшних подій. У кожного  з нас, якщо ми люди розумні, слово   війна повинно асоціюватися зі словами  -  трагедія, голод, сльози,  розруха та  смерть. І коли я, бібліотечний працівник майже з 30-ти річним стажем роботи в бібліотеці, повинна організовувати і проводити заходи з воєнно-патріотичного виховання, я дуже розгублююся. Чому?  Тому що  дуже важко розкрити тему війни і пояснити, чому виникають війни. Чому багато людей не цінують життя. Я не знаю, як розповісти дітям про війну.

            Але потрібно. І краще за мене це зробить кіно – документальне або художнє. Бо я не зможу передати все жахіття війни, трагедії тих, хто став її очевидцем.
Сьогодні, 12 лютого, в нашій дитячій бібліотеці відбувся відео експрес-огляд  документальних фільмів до Дня вшанування учасників бойових дій. Серед своїх відвідувачів, хлопчаків, проводжу експеримент - з'ясовую їх асоціації зі словом «війна». Лунають відповіді – бомбардування, вибухи, каліцтво, біженці, розбиті домівки, голод. Роблю висновки, що діти Донбасу вже багато знають про війну, не ту далеку – близьку. З розповідей своїх однолітків, які приїхали з зони бойових дій і знайшли притулок в нашому місті. З новин по телевізору. І дуже хочеться, щоб це були тільки розповіді, а не реаліїї нашого добропільського життя.

Пройняло. Заставило трохи замислитися. Про себе подумала: «Краще розповідати про казки та чудові  мандрівки та про щось  світле та прекрасне». Не хочу розповідати дітям про війну.
                                                                      Завідуюча Дитячою бібліотекою-філією №5 Рябовол О.І.
      

Немає коментарів:

Дописати коментар