вівторок, 2 лютого 2016 р.

Дні пам’яті героїв Крут

28-29 січня для дитячої бібліотеки-філії №5 пройшли, як Дні памяті героїв Крут.  В читальному залі  була створена виставка – реквієм. За допомогою фото та відео матеріалів та джерельних літописів відвідувачі бібліотеки дізналися про події, що відбувалися 29 січня 1918 року на залізничній станції поблизу селища Крути за 130 кілометрів на північний схід від Києва.
         Бій під Крутами займає серед трагічних сторінок нашої історії особливе місце. Там на бій з жорстоким ворогом стали юнаки, які ніколи в руках і зброї не тримали, — студенти Київського університету Святого Володимира та учні гімназії імені Кирило-Мефодіївського братства. Їх було триста. І вони поклали голови за волю України.
Що насправді відбувалося тоді? Яке значення мали ті події для нашої історії та сучасності? Про це й говорили подані матеріали.
На перепохованні юнаків, слово про загиблих виголосив професор Михайло Грушевський. Він, зокрема, сказав: «Стримайте ж Ваші сльози, які котяться! Ці юнаки поклали свої голови за визволення Вітчизни, і Вітчизна збереже про них вдячну пам’ять на віки вічні!»

В масштабах всесвітньої історії ця битва зовсім незначна. Вона не є зразком військового мистецтва. Просто це символ нескореного духу нашої нації. Це пересторога тим, хто і нині сподівається поставити націю на коліна.
                     
   

Немає коментарів:

Дописати коментар