вівторок, 26 листопада 2019 р.

Підвищення кваліфікації бібліотечних працівників дитячої бібліотеки

Імідж книгозбірні залежить від розуміння бібліотекарями своєї ролі в житті суспільства. Співпрацюючи з різними установами, організаціями, закладами освіти, ЗМІ, бібліотекарі стали фахівцями, які в нині поєднують у своїй роботі традиційні функції з функціями консультантів з інформаційного пошуку, аналітиків і організаторів знань. Тому бібліотечна практика потребує  постійного зростання професійної кваліфікації бібліотекарів.
Добре що у вік технологій ми маємо змогу навчатися, завдяки доступу до мережі Інтернет. ВУМ - online перша в Україні дистанційна платформа громадянської освіти. ВУМ on-line запрошує до самоосвіти та саморозвитку кожного громадянина, незалежно від його статусу чи соціального становища, але найперше - тих, хто хоче реальних змін у персональному житті, у житті своєї громади, у житті держави Україна. 
Працівники дитячої бібліотеки без сумнівів для навчання одразу обрали професійний курс "Бібліотека - відкритий публічний простір" . Курс орієнтований на працівників невеликих бібліотек (міських, районних, сільських), які щиро прагнуть зробити свою бібліотеку сучасною і відкритою для різних категорій користувачів і складається  з 5-ти основних тем:
  • Бібліотека як система: сучасне призначення бібліотек, основні складові – приміщення, ІТ, традиційні та нові послуги; хто такий сервісний бібліотекар, навчання для бібліотекарів.
  • Бібліотека як простір: маленькі ідеї для великих змін, еко-бібліотека, стандарти та новий дизайн, приклади успішних дизайнерських рішень.
  • Бібліотека - доступ до інформації та знань: друковані та електронні видання; джерела для отримання якісних новин, освіти та розвитку, офіційної інформації; підтримка академічної доброчесності та інтелектуальне дозвілля.
  • Бібліотека - місце зустрічей: традиції та новації, що таке «третє місце» та як створити у ньому комфорт і затишок, як провести подію в бібліотеці, як залучити друзів та волонтерів.
  • Бібліотека - адвокація та комунікація: як комунікувати про себе світу (ключові повідомлення, ЗМІ та цифрові комунікакації), що таке адвокаційна кампанія та як її проводити.
Не можна сказати що пройти курс досить легко, адже в кінці кожного відео-блоку є тестові запитання за темою і часто ці питання так сформульовані, що спікери у відео не дають відкриту відповідь,  становиться зрозуміло що  тести розраховані саме на усвідомлення теми. 
А в результаті ми маємо сертифікати про  успішно пройдені курси.




2 коментарі: