понеділок, 12 квітня 2021 р.

«Щоб космонавтом стати, потрібно багато знати!» Сценарій до Всесвітнього дня авіації і космонавтики

 «Щоб космонавтом стати, потрібно багато знати!»

Науково-пізнавальна гра, присвячена Всесвітньому дню авіації та космонавтики, та Міжнародному дню польоту людини у космос.

Ціль: Привернути увагу до літератури галузевого відділу, присвяченого космосу та супутнім наукам. стимулювати цікавість дітей до знань щодо космічної галузі України та новітніх досягнень світової спільноти у цих питаннях.

Задачі: Стимулювати цікавість дітей до знань щодо космічної галузі України та новітніх досягнень світової спільноти у цих питаннях.

Ведучий 1: Доброго дня, шановні відвідувачі! Ми дуже раді зустрітися з вами тут, у нашій дитячій бібліотеці. Та ще не просто так, а дуже вагомого приводу. Може, хтось з вас знає, що ж уся планета відмічає кожного року 12 квітня? Так, молодці. Саме 12 квітня злилися у одне два визначних свята для всього людства – це Міжнародний день польоту людини у космос та Всесвітній день авіації та космонавтики.

Ведучий 2: Як ви гадаєте, чому ж для людства ідея мандрувати за межі планети Земля є такою привабливою? (Діти відповідають). Існує багато версій і кожна людина може знайти для себе відповідь на це питання – інтернет допоможе вам навіть побачити, як виглядає Земля з космосу і багато інших цікавих фактів про Всесвіт. Та людство багато часу навіть не мало чіткого уявлення про те, як виглядає Земля, якої вона форми, що таке Сонце і так далі. Тож, зараз ми з вами подивимось невеличке відео про те, як уявляли собі Землю та Всесвіт давні народи та цивілізації.

Ведучий 1: Колись, наші предки у ясні ночі дивилися у небо на зорі. Кожна епоха пропонувала свій варіант, що ж таке зорі – це і очі богів, і душі померлих, оченята янголяток, що дивляться з Неба на людей та слідкують за подіями у житті. Але ще з Давньої Греції до нас дійшли атласи з назвами зірок та їх скупчень -  сузір’їв, які ми й досі використовуємо.

Ведучий 2: Тож, протягом століть вчені досліджують космос за допомогою телескопів та інших  простих приладів, за допомогою яких відкривають існування інших планет, обертання Землі навколо Сонця, існування та будову Сонячної системи.

Ведучий 1: І тільки у ХХ столітті, 4 жовтня 1957 року,  з першим виведенням на орбіту нашої планети штучного супутника, починається так звана космічна ера. Це період часу, що охоплює діяльність, пов'язану з космічною гонкою, космічними дослідженнями, космічними технологіями, а також розвиток культури під впливом цих подій.  

Ведучий 2: Також космічна ера характеризується швидким розвитком нових технологій в суперництві в основному між США і Радянським Союзом. Швидкі успіхи були досягнуті в ракетобудуванні, матеріалознавстві, комп'ютерних програмах і інших областях. Велика частина технологій, спочатку розроблених для застосування космічної техніки були виділені і знайшли додаткові використання.

Ведучий 1: У кінці ХХ-го століття, люди вже достеменно знали будову Сонячної системи, було запущено кілька космічних апаратів, що досліджують її межі. Але багато цікавого ще попереду. А зараз ми з вами пригадаємо будову нашого космічного дому. 

Ведучий 2: А хто з вас пам’ятає коли відбувся перший політ людини на навколоземну орбіту? Так, молодці! Рівно шістдесят років тому, у 1961 році, 12 квітня, вранці у 9-й годині, вперше в історії людина покинула поверхню Землі, вийшла на її орбіту і через 108 хвилин повернулася назад. Це була подія, яка прискорила науково-технічний прогрес і надала науковцям і дослідникам можливість перетворювати в дію свої найнеймовірніші проекти. 

Ведучий 1:  А як ви думаєте, що надихало цих людей на такі мрії – польоти на інші планети, існування інших позаземних цивілізацій, створення літальних апаратів? Вам, можливо, відомо, що саме Костянтин Ціолковський є засновником сучасного ракетобудування та космонавтики? Але звідки ж взялася сама ідея космічних подорожей? Може, хтось з вас знає?

Ведучий 2: Даю підказку. Йшов 1865 рік, весь світ затамувавши подих очікував на появлення глав нового роману. Цей відомий автор спочатку друкував свої твори частинами у газеті, потім видавав їх окремими виданнями. Він був шалено популярний, його книжки переводили на різні мови, люди очікували, затамувавши подих, які фантазії знайдуть втілення на сторінках його творів. 

Ведучий 1: Разом з героями цих книг читачі літали на повітряній кулі, подорожували до центру Землі. І наступна подорож здійсниться «Із Землі на Місяць»! Тож, за думками автора, його головні діючі особи здійснять перший політ людини до Місяця за 97 годин та 20 хвилин! Ви вже здогадалися, хто автор?

Ведучий 2: Так, це твір французького письменника, засновника жанру наукової фантастики, відомого на весь світ Жуля Верна! Саме він, перший, показав усьому світові, як за допомогою науки можна досягти неймовірних на той час глибин та висот.

Ведучий 1: Потім, трішки пізніше, наприкінці 19-го століття, ще один письменник-фантаст продовжує тему космічних польотів на Місяць, та дарує нову тему, що й досі є досить популярною серед літераторів та кінематографістів. Саме він першим фантазував про прибуття інопланетян до нашої планети. Причому, дуже агресивних, що використовують людство у якості рабів та їжі для своїх їстівних культур  Здогадались, про кого йде мова? Ні? Це славнозвісний англійський письменник та джентльмен Герберт Веллс. 

Ведучий 2: Ось вам цікавий факт про його твір «Війна світів». У 1938 році напередодні дня Хеловіна, в Америці на радіо планувалося читати радіовиставу по мотивам цієї книги. Актори так проникливо та достовірно створили атмосферу прибуття інопланетян, що всю Америку захопила паніка. Люди вибігали з домівок, вистрибували з вікон, кидалися до лісу та до автівок, намагаючись сховатися від злобних марсіанців. Телефонні лінії були перевантажені, на поліцейські дільниці прибували чоловіки, які бажали стати добровольцями у боротьбі проти прибульців.

Ведучий 1:  Тож, досі цей випадок  вважається  найвідомішим розіграшом в історії радіо. А саме після книги «Війна світів» у 1901 році видається наступна книга Герберта Уеллса «Перші люди на Місяці».

Ведучий 2: У всьому світі набувають популярності фантастичні твори про ще одну планету – Марс. Ціла низка письменників видає твори саме за цією темою. Найвідоміші – це Софіус Міхаеліс та його «Політ на Марс» та цілий марсіанський цикл Едгара Берроуза. І на теренах СРСР, у 1923 році теж видається твір за цією темою з назвою «Захід Марса», ми знаємо його за назвою «Аеліта».

Ведучий 1: Не відстає від літератури й кіно. Вже у 1902 році на екранах кінотеатрів з’являється перший фантастичний фільм «Подорож на місяць» Жоржа Мельєса, що була саме пародією на вищезгадані твори Жуля Верна та Герберта Уеллса. Ця стрічка і вважається першим фантастичним фільмом про польоти до Місяця. Давайте ж вами подивимось маленький уривок з цього фільму.

Ведучий 2: І з цього часу, практично немає жодного року, в який світовий кінематограф не створював би фантастичні фільми про космічні подорожі, інші планети, світи. Неможливо перерахувати численні екранізації літературних творів, космічні серіали та відомі стрічки, які й досі збирають своїх глядачів та фанатів. Можливо, ви зможете назвати хоч деякі з них? ( Діти відповідають). 

Ведучий 2: Та, повертаємось до нашої теми.  Тільки 20 липня 1969 році американські астронавти висадяться на поверхі Місяця насправді. Першим на супутник Землі ступить астронавт Ніл Армстронг, учасник програми «Аполлон -11». 

Після великої кількості невдалих спроб знову висадитися на Місяці, туди відправляють безпілотні апарати, а потім і зовсім закривають програми дослідження місячної поверхні.  Чітких пояснень, чому так сталося, й досі не існує. Дослідження Місяця за допомогою космічних апаратів на деякий час практично припинились. 

Ведучий 1: І тільки на початку XXI століття Китай опублікував свою програму освоєння Місяця, що включає крім доставки місяцеходу (друга половина 2013 року) і відправки ґрунту на Землю (2017), зокрема будівництво населених місячних баз (2030). Вважається, що це змусило інші космічні держави знову розгорнути місячні програми - це США, Російська Федерація, Південна Корея та Індія.

Ведуча 2: Тож, у ХХІ сторіччі думки про освоєння близького та далекого Космосу,  (У межах Сонячної системи та за її межами) так само розбурхують розум людства, як і сто років тому, а може ще більше. Поки що найвідоміша компанія, що планує розвивати космічний туризм є  «SRACE-Х. А її голова, всім відомий дослідник, винахідник Ілон Маск. 

 

Ведучий 1: Багато великих та маленьких  комерційних компаній бачать можливість заробляти, створюючи новітні технології, що допоможуть здешевити польоти та зробити дійсною можливість використовувати астероїди, як цінний виток рідкоземельних та дорогоцінних металів та інших копалин, а також зробити можливими міжпланетні польоти, та знайти подібні до Землі планети. 

Ведучий 2: Вчені фізики, хіміки та астрономи теж не залишаються осторонь. За кілька десятиліть завдяки отриманій інформації з космічних апаратів та телескопів, теорія виникнення Всесвіту, галактик та планетних систем, залучає до себе все більш і більш прибічників. Мова йде про так звану «Теорію Великого вибуху». Тож, давайте подивимось, як згідно неї, можливо відтворився Всесвіт та життя на нашій планеті.

Ведучий 1: Тож, можливо саме серед вас, наші шановні відвідувачі, зараз зростають майбутні вчені та інженери, космонавти та механіки,  мрійники та практики, що допоможуть здійснити космічний прорив, будуть будувати космічні кораблі та відкривати людству нові світи у віддалених галактиках нашого Всесвіту.

Ведучий 2: Тому, дуже важливо багато знати, читати книжки не тільки  художню фантастику, а й науково-пізнавальні, а також вивчати й розуміти фізику, хімію, математику, астрономію. Саме ці науки допоможуть вам краще зрозуміти будову Всесвіту, і користуючись законами, створювати інновації та інші рішення проблем, які зараз турбують винахідників та вчених.

Ведучий 1: А зараз, запрошуємо вас випробувати свої знання та винахідливість. На першому етапі на вас чекає Космічна вікторина, яка перевірить ваші знання.

1 етап – Космічна вікторина.

2 етап - Досліди.

Немає коментарів:

Дописати коментар