середу, 11 листопада 2020 р.

Медійно-цифрова освіта – основа громадської безпеки


Цифрова грамотність - важливий життєвий навик, що впливає на всі сфери сучасного життя і професійної діяльності. Уроки з цифрової грамотності в дитячій бібліотеці-філії № 5 в рамках проєкту «Медійно-цифрова освіта – основа громадської безпеки», який реалізовувався за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу, продовжують відбуватися щоп’ятниці. Проєкт викликав неабиякий інтерес та зацікавленість у місцевої громади. Деякі відвідувачі зійшлися в думці, що одного уроку замало і виявили бажання продовжити навчання, так на базі нашої бібліотеки сформувалася група активістів, які продовжують щотижневі навчання з цифрової грамотності в бібліотеці.

Теми, які розглядали наші користувачі самі різні: де знайти навчальні матеріали, як налаштувати і користуватися гаджетами, як не стати жертвою шахраїв в інтернеті, як працювати з додатками банківських і інших сервісів, що робити з комп'ютерними вірусами і чому важлива цифрова гігієна.  Заняття в бібліотеці  є корисними  для початківців та цікавими просунутим користувачам. Задача, яку бібліотекарі поставили перед собою, дуже амбітна – не лише навчити користувачів, а й сформувати мотивацію до підвищення цифрової грамотності та саморозвитку протягом усього життя. І в більшості випадків реалізувати її вдалося. 

Леонова Любов Олександрівна (71 рік) прийшла до бібліотеки з проханням навчити користуватися мобільним телефоном. ЇЇ навички у користуванні сучасним гаджетом  обмежувалися лише можливістю відповісти на дзвінок та зателефонувати. Індивідуальний підхід та  практика дали свої результати. Любов Олександрівна навчилася користуватися додатком Viber, тепер вона на зв’язку зі своїми рідними та друзями. Також вона встановила захист до телефону за відбитком пальця, що значно спростило розблокування телефону, адже до цього їй доводилося щоразу вводити пароль. Завдяки навчанню, Любов Олександрівна тепер знає всі мобільні додатки в своєму смартфоні та вміє користуватися пошуком. Кожного разу, завітавши в бібліотеку вона хизується, що син дуже дивується, що тепер вона не просить його допомоги. 

Шмідт Людмила Дмитрівна (63 роки) людина активна та допитлива. Її рівень володіння цифровими технологіями вражаючий, вона дуже впевнено користується комп’ютером та мобільним пристроєм. Людмила Дмитрівна є нашою найактивнішою шанувальницею у всіх соціальних мережах. Та особливо їй подобається наша творчість у популярній соціальній мережі TikTok. Дуже захотілося і самій спробувати. Спробувала і набрала на сторінці бібліотечного TikTok більше 100 тисяч переглядів та безліч позитивних відгуків. Така мотивація стимулювала її придбати новий сучасний смартфон, щоб самій почати вести свою власну сторінку в TikTok.  Завдяки навчанню в бібліотеці, тепер і  вона  там зареєстрована та активно знімає вже свій власний контент. 

Чаповський Ігор (55 років) звернувся до бібліотеки з проханням про допомогу в опануванні платформи Пенсійного фонду України. Бібліотекарі допомогли подати документи на пенсію, встановили мобільний додаток на телефон майбутнього пенсіонера та навчили ним користуватися. Тепер Ігор впевнений користувач мобільного додатку ПФУ, сам вміє стати в електронну чергу та слідкувати за відповіддю з ПФУ. 

Шпирко Мілана (11 років), Гармаш Дар’я (11 років), Куценко Софія (10 років). Дівчата активні читачки дитячої бібліотеки. Завжди слідкують за книжними новинками та бібліотечними заходами. Уроки з цифрової грамотності також не залишилися без їх уваги. Вони досвідчені користувачки соціальних мереж та найбільшу зацікавленість викликає TikTok. Дівчата зазначають, що знімання відео для TikTok стимулює розумову та творчу діяльність. Адже ролики зняті в бібліотеці, повинні бути на бібліотечну тематику, тому їм доводиться добре замислитися над ідеєю та її реалізацією. Дівчата розповідають, що батьки слідкують за бібліотечними сторінками, лайкають та підтримують діяльність юних блогерок. 

Усольцева Наталя (63 роки) завітала до бібліотеки з великим бажанням вчитися. Свого мобільного пристрою поки ще не має, опановувала нові знання за допомогою пристроїв, наданих бібліотекою. Навчилася користуватися пошуком, опанувала мобільні додатки, замислилася над придбанням власного планшету для продовження опанування цифрових можливостей. Продовжує активно відвідувати бібліотеку щоп’ятниці, кожного разу радіє цій можливості поспілкуватися та навчитися. 

Реалізація проєкту «Медійно-цифрова освіта - основа громадської безпеки» дозволила і  бібліотеці вийти на принципово новий рівень спілкування в соціальних мережах. З’явилася власна сторінка у Facebook, яка  значно розширила коло спілкування у віртуальності бібліотечних співробітників. Відповідно збільшилася і кількість підписників офіційної сторінки бібліотеки. Власний бібліотечний смартфон дозволив створити і бібліотечну сторінку в TikTok, в свою чергу це дало змогу урізноманітнити бібліотечні Stories, привертаючи увагу діючих та потенційних користувачів. 

*Інформаційна довідка

Проєкт «Медійно-цифрова освіта – основа громадської безпеки» реалізується ГО «Ініціатива заради добробуту» в партнерстві з Добропільською міською централізованою бібліотечною системою за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Програму ООН із відновлення та розбудови миру реалізують чотири агентства ООН: Програма розвитку ООН (ПРООН), Структура ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонд ООН у галузі народонаселення (UNFPA) і Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО).

Програму підтримують тринадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), а також уряди Великої Британії, Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.


Немає коментарів:

Дописати коментар