вівторок, 1 вересня 2020 р.

Медійно-цифрова освіта - основа громадської безпеки

Швидкий темп розвитку технологій, безконтрольний потік інформації, відсутність навчання щодо нешкідливого використання Інтернету створює загрозу вже у реальному житті. Під загрозою опиняються всі верстви населення Добропільської громади. Підлітки потерпають від психологічного тиску (булінгу) в медіапросторі через свою відкритість, прагнення до інновацій та безпечність.
Згідно даних Всесвітньої організації охорони здоров’я близько 70% українських дітей були або жертвами, або кривдниками, або свідками булінгу. Майже 50% з них нікому не розповіли про пережите. Батьки не знають як попередити ризики або яким чином допомогти своїм дітям,  які вже стали жертвами. В свою чергу, люди похилого віку потрапляють в тенета шахраїв через свою необізнаність та довірливість.
Чинне законодавство визначає як життєво важливі інтереси особи в інформаційній (медійній) сфері України наступні:
1) забезпечення конституційних прав і свобод людини на збирання, зберігання, використання та поширення інформації;
 2) недопущення несанкціонованого втручання у зміст, процеси обробки, передачі та використання персональних даних;
3) захищеність від негативного інформаційно-психологічного впливу.
Отже, кожна людина не залежно від віку та соціального статусу має право на особисту безпеку в інформаційному просторі. Але не кожен знає про свої права, не кожен вміє правильно користуватись новітніми технологіями.
Вирішенням цієї проблеми може стати підвищення інформаційної культури мешканців Добропільської громади. Саме на це буде спрямована загальноміська  просвітницька кампанія щодо медійно-цифрової безпеки, яка вже реалізується в партнерстві з мережею бібліотек Добропілля. Адже, саме бібліотеки залишилися практично єдиним безкоштовним місцем, де людина може отримувати навчання впродовж всього життя.



Немає коментарів:

Дописати коментар