понеділок, 15 червня 2020 р.

Просто бібліотечна робота

На вулиці спекотно, а у бібліотеці прохолодно та комфортно. Але бібліотечна робота кипить. Ні... бібліотекарі не тільки сидять і чекають на користувачів, як вважають деякі наші маленькі користувачі. Крім обслуговування відвідувачів в бібліотеці ведеться "тиха", але не менш важлива робота. 
З послабленням карантину бібліотекарі дитячої бібліотеки з радістю зустрічають користувачів і приваблюють увагу відвідувачів новими книжними виставками. Дуже хотілося б потішити читачів новими книжними надходженнями, але поки що такої великої радості в нас немає. Тому  найактуальнішу книжну пропозицію "Літній дивограй" підбирали з особливою увагою, аби запропонувати дітям провести літні канікули з користю. Тут представлені найцікавіші  бібліотечні книжки для дітей молодшого та середнього шкільного віку.


Новими кольорами заграли постійнодіючі виставки краєзнавчого спрямування "Свій край - як рай" та виставка патріотичного напрямку "Різнобарвна Україна".  Виставки направлені на розкриття поняття патріотизму:
- розуміння і сприйняття української ідеї;
- сприяння розбудові державної незалежності;
- засвоєння національних цінностей: української культури, мови, прищеплення шанобливого ставлення до історичної пам’яті;
- військово-патріотичне виховання тощо.
Але одне з чільних місць належить вихованню любові і дбайливого ставлення до рідної землі, – своєї “малої батьківщини”, її історії, поваги до народних традицій і звичаїв, фольклору, любові до рідної природи. Нема в людини місця дорожчого, ніж те, де вона народилась, землі, на якій зросла. Добропілля - Добрик, як лагідно називають місцеві мешканці свої місто, займає особливе місце в серці кожного. А зібрані і представлені матеріали на виставках допоможуть ще більше дізнатися про свою велику і малу Батьківщину. 

Але робота бібліотекарів направлена не тільки на "видиму" частину бібліотечної повсякденності. Велика кількість робочого часу приділяється роботі з фондом, тій самій "невидимій", але такій глобальній частині бібліотечної роботи. Наразі в бібліотеці відбувається списання зношеної та застарілої літератури. Відібрані книжки на списання, запрошено комісію, формуються акти та пакується списана література.   
Все це відбувається паралельно з розстановкою фонду за системою УДК. За місяць розібрано і розставлено 205 полиць. Якщо уявити, що на одній полиці зберігається приблизно 10 кг книжок, за нескладним підрахунком вийде, що більше ніж 2000 кг довелося перенести за цей час бібліотекаркам. Але результат того вартий. Кожна книжка тепер на своєму "законному" місці.
Але і це ще не все. Триває робота по наповненню електронного каталогу в системі "АБІС ІРБІС - демо версія". Бібліотекарки самі опанували цю програму і продовжують створювати каталог, задля того, щоб швидше замінити застарілі каталожні паперові шафи на швидкий, цифровий формат пошуку. В перспективі перехід на АБІС дасть можливість підвищити оперативність та якість обслуговування користувачів. А поки що робота в цьому напрямку триває. 

Більше про "невидиму" бібліотечну роботу знайдете у рубриці  "Бібліозакулісся" в нашому Instagram. 
Ось таке воно, наше бібліотечне літо. Слідкуйте за нами в соціальних мережах. Там завжди тільки найактуальніша та найцікавіша інформація про роботу бібліотеки Добрика.  

Немає коментарів:

Дописати коментар