понеділок, 18 травня 2020 р.

Робота за фондом під час карантину

22 березня 2017 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову № 177 "Про припинення використання Бібліотечно-бібліографічної класифікації та впровадження Універсальної десяткової класифікації". Згідно з нею Універсальна десяткова класифікація (УДК) стає єдиною класифікаційною системою для застосування в бібліотеках усіх типів і видів, інформаційних установах, видавництвах і видавничих організаціях, книготоргівельній мережі для індексування документів та інформаційних запитів. 
Першою реакцією бібліотечних працівник був шок, ба насправді таблиць УДК не мали в наявності, не мали досвіду роботи за цією класифікацією, не мали методичних вказівок, не знали з чого розпочати. Але починати було потрібно. 
Документний фонд є основою функціонування бібліотеки як соціального інституту й головним джерелом задоволення читацьких потреб. Він є упорядкованою сукупністю документів різних видів на різних носіях відповідно до функцій і завдань бібліотеки. В дитячій бібліотеці-філії № 5, як інформаційно-освітнього і культурно-дозвіллєвого центру суспільну функцію реалізовано як інформаційну, освітню, дозвіллєву, культурно-просвітню й соціалізаційну, що сприяє адаптуванню людини в соціумі. Втілити в життя ці соціальні функції допомагають технологічні процеси формування бібліотечного фонду: моделювання, комплектування, облік, опрацювання, розміщення й розстановка, організація його зберігання й використання. Основна мета формування фонду – досягнення відповідності його складу завданням бібліотеки та потребам користувачів. 
Зрозуміло, що для повноцінної роботи вкрай необхідно було якомога скоріше розставити фонд для максимально комфортної роботи та швидкого пошуку документів. Під час карантину працівникам дитячої бібліотеки нудьгувати було ніколи. За декілька тижнів переглянуто, відібрано, проаналізовано і розставлено за системою УДК весь галузевий фонд бібліотеки. Комплексний підхід, чіткий розподіл обов'язків та злагоджена праця допомогли здійснити правильний перехід на УДК, якісну організацію фондів і довідково-пошукового апарату бібліотеки та ефективне їх використання.



Немає коментарів:

Дописати коментар