середу, 11 березня 2020 р.

Ластівка — символ весни, відродження, добра і щастя

Ластівка — це символ весни, відродження, добра і щастя. Саме тому сьогодні в бібліотеці в творчій студії "Фокус" було вирішено створити в техніці об'ємна аплікація цю пташку. Бібліотекарі розповідали дітям під час майстер-класу що ластівка вважається Божою пташкою, а тому вбивати її — великий гріх; зруйнувати гніздо — накликати на себе велику біду. Благословив її Господь за те, що, коли розпинали Христа, ластівки крали цвяшки. Тому з ластівками завжди і всюди треба бути максимально обережними і вдячними за їх присутність.
В Україні водиться чотири види цих птахів. Їх можна побачити з кінця березня до вересня. Щодо зовнішності, забарвлення верхньої частини тіла — чорне, із сильним металічним полиском. Лоб і горло руді, упоперек горла чорна смуга. Відрізняється довгим хвостом з глибоким розрізом.
Ластівки є звичайними сусідами людини, що гніздяться біля вікон, під стріхами будинків. Ці птахи є неперевершеними майстрами ліпки гнізд, будують їх з вологого ґрунту, змоченого власною слиною, скріплюють кінським волосом, пір’ям, м’якою травою тощо. У травні відбувається спорудження гнізда і відкладання яєць. Кладка складається з 4-5 яєць, насиджування самкою відбувається протягом 12-13 діб. Пташенята залишаються в гнізді майже три тижні. Виліт пташенят відбувається у червні. Більшість пар влітку здійснюють другу кладку.
Із року в рік ластівки повертаються до людських осель. Гніздо ластівки — довгочасна споруда. Завдяки добре розвиненій орієнтації, вони безпомилково знаходять його кожної наступної весни. Тож чекаємо з нетерпінням ластівок і справжню теплу весну.


Ще цікаве відео про те,  як діти грають своїми ластівками  дивиться в Instagram

Немає коментарів:

Дописати коментар