вівторок, 18 січня 2022 р.

Сценарій «Алан Мілн, Крістофер Робін, Вінні-Пух та Всі-всі-всі»

 Сценарій 

Літературна вітальня «Алан Мілн, Крістофер Робін, Вінні-Пух та Всі-всі-всі».

Ведучий 2: Доброго дня, любі діти та шановні дорослі! Ми дуже раді знову зустрітися з вами!

Ведучий 1: Ось і промайнули зимові свята та канікули. Сподіваємось, ви всі відпочили, набралися яскравих вражень і готові отримувати нові знання. Так? (Діти відповідають). 

Ведучий 2: Тож, ми з вами зустрілися сьогодні не просто так, а щоб дізнатися трошки більше про одну казкову особу. Зараз ми прочитаємо вам віршика, а вам потрібно здогадатися, про кого ж йде мова. Добре? І…

Ведучий 1: Хто найголовніший ведмежа у світі?

Нехай тирси жменька у голові,

І м'яких лапок, як завжди, чотири,

І він найкращий друг Премудрої Сови.

Ведучий 2: Хто найдобріший ведмедик у світі?

Вам скажуть відразу  П'ятачок з  Іа,

Адже годі й шукати душі волохатою ширше!

Вміє навіть складати слова.

Ведучий 1:  Хто самий-самий ведмежа у світі? 

Він любить мед і любить всіх навколо.

Давайте дружно скажемо, три-чотири:

Звичайно, цей ведмедик Вінні Пух.

Ведучий 2: Так-так, сьогодні ми з вами познайомимся ближче з Вінні-Пухом та його друзями, а також  із письменником, який написав історії про цього іграшкового ведмедика і зробив його відомим на увесь світ. 

Ведучий 1: Може, хтось з вас вже читав цю кумедну книжку та запам’ятав ім’я автора? Тож, давайте знайомитися. 

Ведучий 2: Алан Олександр Мілн народився 18 січня 1882 року у східній частині Великобританії у сім’ї директора приватної школи для хлопчиків. Своє дитинство хлопчик провів у Лондоні. Деякий час у школі викладав знаменитий фантаст Герберт Уельс, про якого згодом з вдячністю, як про велику людину і прекрасного друга, згадував Мілн. Освіту Алан здобував спочатку у Вестмінстерській школі, а потім – у Кембріджському університеті, де вивчав математику. 

Ведучий 1: Проте справжнім його покликанням стала література, а першим надрукованим твором — пародія на Шерлока Холмса. Після закінчення університету Мілн працював заступником редактора дуже відомого у Англії  гумористичного журналу «Панч». Після закінчення Першої світової війни, де Алан служив лейтенантом Королівської армії, він повернувся додому до своєї дружини Дороті і продовжував писати серйозні твори для дорослих.

Ведучий 2: Аж ось у серпні 1920 року у пари народжується син, якого вони назвали Крістофер Робін. І коли йому виповнюється 1 рік, батьки дарують йому іграшкового ведмедика на день народження.

Ведучий 1: Існує багато версій того, як же Мілн таки вигадав свої перші історії. Одна з них розповідає, що кожного вечора його дружина Дороті вигадувала пригоди іграшкового ведмедика та розповідала синові, а Алан спочатку записував за нею слово у слово, а потім вже почав вигадувати їх сам. 

Ведучий 2: Та як там не було б, Мілн перед усім писав свої твори для дорослих, і тільки через деякий час після народження дитини, у 1924 році, він надрукував свої перші твори – вірші – для дітей. Збірка мала назву « «Коли ми були маленькими». Вона мала деякий успіх, і у 1927 році він написав наступну  «Тепер нам вже шість». Читачі довгий час не були знайомі з цими творами, бо не було перекладу їх українською мовою, і зовсім обмаль було перекладено дитячих віршів на російську. 

Ведучий 1: Однак його вірші, головним героєм яких є Крістофер Робін, можна віднести до найкращих зразків справжньої поезії для дітей. Недаремно автор у своїй творчості звертався до того хлопчика, який жив у його душі. І зараз, у видавництві А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА у одній книжці зібрано всі прозові та віршовані твори для дітей, що написав Алан Мілн.

Ведучий 2: Та  справжню славу та визнання письменнику приніс саме він – кумедний іграшковий ведмедик, яке мав досить незвичайне ім’я – Вінні-Пух. Малоймовірно, що Крістофер Робін назвав так свою іграшку, коли її йому подарували. Тож, коли він трошки подорослішав – десь у 1924 році, він часто ходив з батьком до Лондонського зоопарку і мав свою улюбленницю – ведмедицю Вінніпег, або як її всі звали – Вінні. Всі лондонські дітлахи були у захваті від неї. Про її пригоди у 2008 році було знято фільм «Ведмедиця на ім’я Вінні», і навіть, сам Крістофер Робін у далекому 1981 році відкрив пам’ятник цій відомій тварині. (Трейлер)

 Ведучий 1: Тож іграшка отримала першу частину ім’я. І друга знайшлася у тому ж зоопаркові у ще одного улюбленця Крістофера – лебедя, якого він звав Пух. Тож, так на честь справжніх-справжнісеньких тварин і було перейменовано ведмежа з Едварда на Вінні-Пуха.

Ведучий 2: Вінні-Пух  одразу став улюбленцем усієї родини Мілнів. Щоб ведмежатко не «сумувало»,  Крістоферу  Робіну подарували ще дві іграшки — віслючка Іа та поросятка Паця. Потім батько вигадав Сову і Кролика, які мешкали поблизу Крочфордської ферми, що Мілни купили у 1925 році. Отак уся іграшкова компанія опинилася в своєму Лісі.

Ведучий 1: І коли в грудні 1925 року Мілну запропонували написати для різдвяного номера газети «Івнінг ньюс» оповідання, він, за порадою дружини, занотував одну  з історій: про Вінні-Пуха та неправильних бджіл. Вона стала першим розділом книги про чудового ведмедика а потім з’явилося повне видання історій  Так розпочав своє літературне життя Вінні-Пух.(Відео)

Ведучий 2: Твір мав шалений успіх у дітей. Гра, у ході якої складалися казки, була в розпалі, коли батько-письменник вже з суто літературною метою купив ще три іграшки — кенгуру-маму Кенгу, її дитинча Крихітку Ру та тигреня Тигру. Отже, з’явилися нові герої і нові пригоди...І у 1928 році вийшло наступне й останнє видання «Дім на Пуховій галявині», у кінці якої Крістофер прощається зі своїм дитинством та безтурботним часом фантазій та гри. 

Ведучий 1: Діти та дорослі читачі вимагали від автора нових пригод Вінні-Пуха та його друзів та  Мілн досадливо відмахувався -  він зовсім не вважав «Вінні-Пуха» своїм кращим твором:  в автобіографії згадав про нього лише один раз, та й то з іронією і завжди підкреслював, що написав ці історії тільки заради грошей. А може, справа полягала в тому, що писати продовження Вінні-Пухових пригод вже не було для кого, адже син Крістофер Робін, який був героєм і віршів, і казок, виріс...

Ведучий 2: У 1952 році Мілн тяжко захворів. Йому довелося перенести складну операцію на головному мозкові. Останні  роки життя письменник  провів у своєму домі  у Сусексі за читанням. 31 січня 1956 року Алана Олександра Мілна не стало.

Ведучий 1: Та з кожним роком пригоди Вінні –Пуха ставали ще більш популярними – вони видавалися і перевидавалися майже всіма мовами світу. Тільки у 1968 року лише одне англійське видавництво «Муффін» продало 500 тисяч екземплярів цієї книжки. 

Ведучий 2: Вперше радянські читачі познайомилися з Вінні-Пухом та його друзями у 1960 році завдяки перекладу письменника Бориса Заходера на російську мову. Та він казав, що зробив не точний переклад, а  переказ цих історій – щось добавляв, щось убирав, а щось і сам видумував. Українською мовою переклад зробив Леонід Солонько вже з книги Бориса Заходера. Так, відоме ведмежа отримало свою славу і у радянських дітей

Ведучий 1: Історії про ведмежа поширювалися світом ще й завдяки мультфільмам. Так, у 1961 році студія «Дісней» купила права на екранізацію книги і світ побачив перший мультфільм про Вінні-Пуха, який відразу ж став дуже популярним у дітей. З 1961 по 2005 рік було створено 16 мультиплікаційних стрічок. А у 2011 році світ побачив повнометражну нову версію мультфільму.(Відео)

 Ведучий 2: В 1969 році й на радянських екранах з’явилося кумедне ведмежа, зовсім несхоже на свого англійського прототипа. І якщо американського Вінні-Пуха мультиплікатори малювали згідно ілюстрацій Едуарда Шепперда, який створив образ ведмежати до 1-ї та 2-ї книги, то радянський Вінні-Пух мав зовсім інший вигляд і характер. Ще дві частини мультфільму – «Вінні-Пух йде у гості» та «Вінні-Пух та день клопотів» побачили світ у 1971 та 1972 році. (Відео)

Ведучий 1: І якщо ви думаєте, що на цьому історія Пуха закінчилася, то ви помиляєтесь. Було видано ще 2 книжки про Крістофера Робіна і Вінні-Пуха, але їх створив вже зовсім інший автор.(Відео)

Ведучий 2: Не тільки діти, а й дорослі захопилися історіями про ведмежа та його друзів. Навіть було декілька ретельних досліджень текстів та образів  діючих осіб та написано такі книжки вже для дорослих – «Пухова загадка» Ф. Кру, «Дао Пуха» Р. Грофа, «Винни-Пух и философия обыденного  языка» В. Руднева. Також, історія Алана Мілна отримала своє відображення у фільмі «Прощавай, Крістофер Робін», який було знято у 2017 році.(Відео)

Ведучий 1: У Великобританії у 2016 році з великим успіхом пройшла виставка, присвячена книзі та її героям. (Відео). А у 2018 році побачив світ фільм, присвячений самому Крістоферу Робіну, який мав однойменну назву. (Відео)

Ведучий 2: Тож, і до нашого часу історії про Крістофера Робіна, Вінні-Пуха та їхніх друзів і досі на піку популярності. Нещодавно усі права на  Пуха за $350 млн придбала компанія Волта Діснея. Книжка Алана Александера Мілна «Вінні-Пух та всі-всі-всі» — на 17-му місці за популярністю серед творів, написаних і виданих у ХХ ст. А прибутковішим  за нього як іграшку, зображення тощо,  є тільки Міккі-Маус.

Ведучий 1:  Отже, є надія, що історії про ведмежа, маленького хлопчика та їхніх друзів будуть мати продовження. Можливо, з’являться нові герої та нові пригоди. Хтозна, куди приведе майбутніх авторів фантазія і Вінні-Пух та Паць прибудуть у гості до Кролика та Сови на Місяць? (Відео)

Ведучий 2: А зараз ми з вами трошки пограємо і спробуємо пройти невелику вікторину. Тим, хто читав книжки про Вінні-Пуха і слухав нас уважно, буде зовсім нескладно відгадати усі завдання.

Ведучий 2: І наприкінці хочеться побажати вам всім читати багато цікавих та добрих книжок, зберегти пам’ять про улюблених героїв крізь все життя і передати любов до них наступним поколінням. (Останні слова Крістофера Робіна) (Відео)

Немає коментарів:

Дописати коментар